Recept

Bezlepkový zemiakový závin

Suroviny:

125 g zemiakov

250 g bezlepkovej múky Nutrifree Mix per Dolci

125 g Helia na krémy

80 g práškového cukru

1 ks vajce

1 ČL kypriace prášku do pečiva

– štipka soli

Plnka:

– mletý mak

– vanilkový cukor

– kryštálový cukor

– škorica

– strúhaná citrónová kôra

– višne alebo jablká

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Potom ich očistíme, postrúhame na jemnom strúhadle alebo pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme štipku soli, bezlepkovú múku s kypriacim práškom do pečiva, cukor, vajce a Héliu na krémy. Všetko spolu zmiesime a necháme odstáť 20 minút prikryté miskou. Po tejto dobe cesto rozdelíme na dve časti, každú opäť premiesime, následne vyvaľkáme na tenko na pomúčenej silikónovej podložke, potrieme olivovým olejom, navrstvíme mletý mak, ktorý pokvapkáme šťavou z višní, poukladáme višne a nakoniec zvinieme pomocou silikónovej podložky. Plech vyložíme papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie, potrieme olejom a uložíme závin. Takto urobíme aj druhú časť cesta. Vrch závinov potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trošku olivového oleja a pečieme na 180 °C cca 30 – 35 minút dozlata.

Poznámka:

1/ Upečené záviny necháme na plechu vychladnúť. Záviny sú trvanlivé, vydržia mäkké a krehké aj na druhý deň.

2/ Miesto Hélie na krémy sa môže dať aj maslo.