Bezlepkový kváskový chlieb s batátom/zemiakom

Rozkvas:

2 PL kvásku
150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
130 g vody (izbovej teploty)

Všetko spolu zmiešať a v miske prikrytej potravinárskou fóliou, na ktorej budú dierky, nechať kvasiť cez noc na kuchynskej linke.
150 g vody (izbovej teploty)
1 PL (zarovnaná) zomletých ľanových semienok
– spolu rozmiešať a nechať cez noc namočené v šálke

Suroviny:

150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
– vykvasený kvások
1 PL roztopenej bravčovej masti (olivového oleja)
1/2 ČL soli
1 ČL medu
– mletá rasca
– kúsok vareného postrúhaného batátu alebo maličkého zemiaku

Postup:

Vykvasený kvások rozmiešame spolu s vodou, v ktorej sú namočené zomleté ľanové semienka, pridáme múku, masť, med, rascu a batát (zemiak), dáme miesiť, po malej chvíľke pridáme soľ a znovu premiesime. Vymiesené cesto sformuje do bochníka, dáme kysnúť do ošatky, ktorú sme vysypali solamylom, vložili do mikroténového vrecka a dáme kysnúť do rúry na 40 °C cca 5 hodín. Rúru zohrejeme na 230 °C, cesto opatrne vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a dáme piecť na 15 minút, potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.
Ak by cesto rýchlejšie stmavlo, prikryjeme chlebík alobalom. Upečený chlieb vyberieme z rúry, postriekame vodou, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámka:

1/ Múky do cesta môžeme miešať, ja dávam: 50 g Nutri free mix per pane, 50 g Mix B a 50 g Mix It. Kto môže pohánku, môže jednu z múk nahradiť pohánkovou múkou, chlebík bude chutnejší.
2/ Čerstvo upečený chlieb je chrumkavý, mäkký a voňavý. Na druhý deň odporúčam jemne opiecť v hriankovači. Chlebík je mäkký aj na tretí deň.