Rozkvas:
1 PL kvásku
150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
120 g vody (izbovej teploty)
Všetko spolu zmiešať a v miske prikrytej potravinárskou fóliou, na ktorej budú dierky, nechať kvasiť cez noc na kuchynskej linke.
Suroviny:
150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
20 g zomletých ľanových semienok
150 g vody (izbovej teploty)
– vykvasený kvások
1 PL bravčovej masti (olivového oleja)
1/2 ČL soli
1 ČL medu
– mletá rasca
Postup:
Múky spolu s mletými ľanovými semienkami zmiešame, pridáme kvások, med a vodu, dáme miesiť do kuchynského robota, po malej chvíľke pridáme rascu, soľ a masť, znovu premiesime. Vymiesené cesto necháme prikryté 15 minút odpočívať, potom znovu premiesiť ručne, stočiť do ošatky, ktorú sme vysypali múkou Mix It alebo solamylom, vložiť do mikroténového vrecka a dáme kysnúť do rúry na 40 °C cca 4-5 hodín. Rúru zohrejeme na 250 °C, cesto opatrne vyklopíme na papier na pečenie, môžeme jemne narezať a postriekame vodou a dáme piecť na 15 minút, potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C, chlebík znovu postriekame vodou a pečieme ešte 25 minút.
Ak by cesto rýchlejšie stmavlo, prikryjeme chlebík alobalom. Upečený chlieb vyberieme z rúry, postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Poznámka:
1/ Múky do cesta môžeme miešať, ja dávam: 50 g Nutri free mix per pane, 50 g Mix B a 50 g Mix It. Kto môže pohánku, môže jednu z múk nahradiť pohánkovou múkou, chlebík bude chutnejší.
2/ Z cesta sa môžu piecť žemličky alebo pečivo, t.j. vymiesené cesto rozdelíme na bochníčky alebo urobíme pečivo, ktoré necháme kysnúť cca 1,5 – 2 hodiny, potrieme vodou, v ktorej sme rozmiešali trošku oleja a dáme piecť na 200 °C cca 25 minút (závisí od veľkosti).
3/ Čerstvo upečený chlieb je chrumkavý, mäkký a voňavý. Na druhý deň odporúčam jemne opiecť v hriankovači. Chlebík je mäkký aj na tretí deň.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.