Recept

Bezlepkový kváskový chlieb biely

Rozkvas:

1 PL kvásku
150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
120 g vody (izbovej teploty)

Všetko spolu zmiešať a v miske prikrytej potravinárskou fóliou, na ktorej budú dierky, nechať kvasiť cez noc na kuchynskej linke.

Suroviny:

150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
20 g zomletých ľanových semienok
150 g vody (izbovej teploty)
– vykvasený kvások
1 PL bravčovej masti (olivového oleja)
1/2 ČL soli
1 ČL medu
– mletá rasca

Postup:

Múky spolu s mletými ľanovými semienkami zmiešame, pridáme kvások, med a vodu, dáme miesiť do kuchynského robota, po malej chvíľke pridáme rascu, soľ a masť, znovu premiesime. Vymiesené cesto necháme prikryté 15 minút odpočívať, potom znovu premiesiť ručne, stočiť do ošatky, ktorú sme vysypali múkou Mix It alebo solamylom, vložiť do mikroténového vrecka a dáme kysnúť do rúry na 40 °C cca 4-5 hodín. Rúru zohrejeme na 250 °C, cesto opatrne vyklopíme na papier na pečenie, môžeme jemne narezať a postriekame vodou a dáme piecť na 15 minút, potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C, chlebík znovu postriekame vodou a pečieme ešte 25 minút.
Ak by cesto rýchlejšie stmavlo, prikryjeme chlebík alobalom. Upečený chlieb vyberieme z rúry, postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámka:

1/ Múky do cesta môžeme miešať, ja dávam: 50 g Nutri free mix per pane, 50 g Mix B a 50 g Mix It. Kto môže pohánku, môže jednu z múk nahradiť pohánkovou múkou, chlebík bude chutnejší.

2/ Z cesta sa môžu piecť žemličky alebo pečivo, t.j. vymiesené cesto rozdelíme na bochníčky alebo urobíme pečivo, ktoré necháme kysnúť cca 1,5 – 2 hodiny, potrieme vodou, v ktorej sme rozmiešali trošku oleja a dáme piecť na 200 °C cca 25 minút (závisí od veľkosti).

3/ Čerstvo upečený chlieb je chrumkavý, mäkký a voňavý. Na druhý deň odporúčam jemne opiecť v hriankovači. Chlebík je mäkký aj na tretí deň.