Recept

Bezlepkový chlieb s pohánkou

(Čas prípravy: spolu asi 2,5 hodiny)

Suroviny:

230 g bezlepkovej múky Mix B
20 g pohánkovej hladkej múky (ja mám jemnú pohánkovú)
1/2 kávovej lyžičky guarovej gumy (cca 2 g)
1/2 kávovej lyžičky soli
1/2 kávovej lyžičky cukru
1 čajová lyžička oleja (3-4 g)
5 g sušeného droždia (lastovička)
250 ml vody izbovej teploty
1/2 kávovej lyžičky kyselky
– trošku rasce (nemusí byť)

Postup:

Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody s cukrom. Preosejeme múky spolu s guarovou gumou, premiešame, odoberieme do malej misky cca 3 čajové lyžičky a do toho zamiešame soľ – misku s múkou odložíme bokom. Zvyšnú múku dáme do misky – kysky, pridáme napučané droždie, zalejeme 200 ml vody izbovej teploty, vymiešame vareškou (veľmi dobrá je s dierkou), pridáme zvyšnú múku a vodu s kyselkou, vymiesime (ak sa Vám bude zdať, že je cesto ešte tuhé, pridajte 2-3 kávové lyžičky vody – nie viac) a nakoniec pridáme olej a znovu dobre vymiesime obrázok č. 1. Prikryjeme vrchnákom, dáme do vyhriatej rúry na 35 stupňov (nie viac!) a necháme kysnúť 1 hodinu – vykysnuté cesto po hodine je na obrázku č. 2. Cesto dáme na silikónovú podložku posypanú múkou, jemno ho stierkou na cesto poprekladáme (nepritláčame) a vložíme do formy – obrázok č. 3, prikryjeme navlhčenou utierkou a znovu dáme na 30 min podkysnúť do rúry, ak by sa Vám zdalo, že je cesto málo nakysnuté, dajte ho ešte na 10 min podkysnúť – obrázok č. 4. Nahrejeme rúru na 225 stupňov, chlebík jemno potrieme olejom, prikryjeme vrchnákom a dáme piecť na 1 hodinu – upečený chlebík je na obrázku č. 5 a č. 6. – ihneď vyklopíme na mriežku, potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Chlebík vydrží nadýchaný, mäkký 3 dni.

Poznámka – čoho sa vyvarovať pri pečení chlebíka (moje poznatky):
– vodu: používajte izbovej teploty, osvedčilo sa mi nechať odstáť vodu v nádobe cez noc, v mojom prípade mala teplotu 22 stupňov, ak sa dá do cesta teplejšia voda, múka ju do seba vtiahne, cesto zostane veľmi hutné, a to potom zvádza pridať ďalšiu vodu, čo cestu neprospieva, lebo počas kysnutia zredne (mohlo by sa Vám stať, to čo mne, že mi cesto vysoko nakyslo, kôrka sa prilepila o vrchnák a v strede bol dutý),

– kyselka: (používam tekutú, ktorá sa dáva do čaju, nedávam ocot, pretože ho nemôžem) nedávame viac, pretože bráni kysnutiu, ak ju vynecháte, cesto prudko kysne hlavne počas pečenia na 40 stupňoch), prekysne a tým sa prepadne stred,

– nedávame zbytočne veľa ani guarovej gumy, veľmi zahusťuje cesto, miesto toho, aby bolo krásne nadýchané, je veľmi hutné

– soľ : oddeľujem samostatne do misky trošku múky a primiešam do nej soľ, takto nehrozí, že by sa dostala ku kvasinkám a zabránila kysnutiu chlebíka, pridávam ju, až keď mám cesto dobre vymiešané a droždie zapracované

– nádoba: ak robíte chlebík z 250 g múky, nedávajte príliš veľkú nádobu (mne sa osvedčila chlebíková veľkosti 21 x 11 cm), pretože vo veľkej nádobe sa cesto rozťahuje po celej nádobe, miesto toho, aby kyslo do výšky, ide do šírky, a aj vtedy má tendenciu sa v strede prepadnúť

– rátajte váha múky + tekuté suroviny x 2, to je ideálna veľkosť formy na pečenie chleba, t.j. pri 500 g použite litrovú nádobu