(Čas prípravy: spolu asi 2,5 hodiny)
Suroviny:
230 g bezlepkovej múky Mix B
20 g pohánkovej hladkej múky (ja mám jemnú pohánkovú)
1/2 kávovej lyžičky guarovej gumy (cca 2 g)
1/2 kávovej lyžičky soli
1/2 kávovej lyžičky cukru
1 čajová lyžička oleja (3-4 g)
5 g sušeného droždia (lastovička)
250 ml vody izbovej teploty
1/2 kávovej lyžičky kyselky
– trošku rasce (nemusí byť)
Postup:
Droždie rozpustíme v troške vlažnej vody s cukrom. Preosejeme múky spolu s guarovou gumou, premiešame, odoberieme do malej misky cca 3 čajové lyžičky a do toho zamiešame soľ – misku s múkou odložíme bokom. Zvyšnú múku dáme do misky – kysky, pridáme napučané droždie, zalejeme 200 ml vody izbovej teploty, vymiešame vareškou (veľmi dobrá je s dierkou), pridáme zvyšnú múku a vodu s kyselkou, vymiesime (ak sa Vám bude zdať, že je cesto ešte tuhé, pridajte 2-3 kávové lyžičky vody – nie viac) a nakoniec pridáme olej a znovu dobre vymiesime obrázok č. 1. Prikryjeme vrchnákom, dáme do vyhriatej rúry na 35 stupňov (nie viac!) a necháme kysnúť 1 hodinu – vykysnuté cesto po hodine je na obrázku č. 2. Cesto dáme na silikónovú podložku posypanú múkou, jemno ho stierkou na cesto poprekladáme (nepritláčame) a vložíme do formy – obrázok č. 3, prikryjeme navlhčenou utierkou a znovu dáme na 30 min podkysnúť do rúry, ak by sa Vám zdalo, že je cesto málo nakysnuté, dajte ho ešte na 10 min podkysnúť – obrázok č. 4. Nahrejeme rúru na 225 stupňov, chlebík jemno potrieme olejom, prikryjeme vrchnákom a dáme piecť na 1 hodinu – upečený chlebík je na obrázku č. 5 a č. 6. – ihneď vyklopíme na mriežku, potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Chlebík vydrží nadýchaný, mäkký 3 dni.
Poznámka – čoho sa vyvarovať pri pečení chlebíka (moje poznatky):
– vodu: používajte izbovej teploty, osvedčilo sa mi nechať odstáť vodu v nádobe cez noc, v mojom prípade mala teplotu 22 stupňov, ak sa dá do cesta teplejšia voda, múka ju do seba vtiahne, cesto zostane veľmi hutné, a to potom zvádza pridať ďalšiu vodu, čo cestu neprospieva, lebo počas kysnutia zredne (mohlo by sa Vám stať, to čo mne, že mi cesto vysoko nakyslo, kôrka sa prilepila o vrchnák a v strede bol dutý),
– kyselka: (používam tekutú, ktorá sa dáva do čaju, nedávam ocot, pretože ho nemôžem) nedávame viac, pretože bráni kysnutiu, ak ju vynecháte, cesto prudko kysne hlavne počas pečenia na 40 stupňoch), prekysne a tým sa prepadne stred,
– nedávame zbytočne veľa ani guarovej gumy, veľmi zahusťuje cesto, miesto toho, aby bolo krásne nadýchané, je veľmi hutné
– soľ : oddeľujem samostatne do misky trošku múky a primiešam do nej soľ, takto nehrozí, že by sa dostala ku kvasinkám a zabránila kysnutiu chlebíka, pridávam ju, až keď mám cesto dobre vymiešané a droždie zapracované
– nádoba: ak robíte chlebík z 250 g múky, nedávajte príliš veľkú nádobu (mne sa osvedčila chlebíková veľkosti 21 x 11 cm), pretože vo veľkej nádobe sa cesto rozťahuje po celej nádobe, miesto toho, aby kyslo do výšky, ide do šírky, a aj vtedy má tendenciu sa v strede prepadnúť
– rátajte váha múky + tekuté suroviny x 2, to je ideálna veľkosť formy na pečenie chleba, t.j. pri 500 g použite litrovú nádobu
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.