Recept

Bezlepkové zemiakové lokše

Príprava:

Uvaríme 300 g zemiakov, dáme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle, posolíme a pridáme 100 g bezlepkovej múky (ja dávam Nutrifree Mix per Pane, ale môže byť aj Mix B od Schär).
Všetky suroviny poriadne zmiesime na hladké a pružné cesto (viac múky nepridávame).
Vyformujeme valček, ktorý pokrájame na kolieska. Každé koliesko vyvaľkáme na silikónovej podložke, ktorú slabo poprášime jemnou ryžovou múkou, aby sa neprilepilo cesto, opekáme na teflónovej panvici (nemastíme).

Z tejto dávky vyšlo 7 ks.

Dajú sa prihrievať v mikrovlnke, sú mäkké aj na druhý deň.
Vajce nepridávame, lebo by boli tvrdé.

Poznámka, ak chcete väčšiu dávku, v tom prípade:
700 g uvarených zemiakov,
220 – 230 g bezlepkovej múky a trošku soli.

Pozor – nevhodné sú zemiaky určené na prípravu zemiakového pyré, pretože obsahujú veľa vody, cesto by sa veľmi lepilo na valček a podložku, zároveň by to zvádzalo pridávať viac múky, potom by boli lokše tvrdé.