Počet: 40 ks malinkých
Suroviny:
170 g mletých bezlepkových piškót
5 PL medu
100 g mletých vlašských orechov
60 g masla
2 PL rumu
1 KL kakaa (nemusí byť)
Trvanlivá žĺtková plnka:
75 g maslo
30 g práškového cukru
1 ks uvarené žĺtka natvrdo
1 PL rumu
Postup:
V mixéri rozmixujeme piškóty, vlašské orechy, med, maslo a rum na jemnú pastu, ktorú dáme na dve hodiny stuhnúť do chladničky.
Medzitým si pripravíme žĺtkovú plnku. Maslo, cukor, žĺtka a rum spolu vyšľaháme a dáme stuhnúť na dve – tri hodiny do chladničky.
Nachystáme si formičku na úliky (nemusí sa vymazávať tukom). Z pasty urobíme šúľok, ktorý jemne obalíme v práškovom cukre a natlačíme do formičky úliku tak, aby v prostriedku zostal otvor na plnku. Úlik naplníme plnkou a zlepíme piškótou, tak aby hladký povrch bol na spodku. Hotové ulíky dáme chladničky stuhnúť. Môžu sa aj mraziť.
Zdroj: autorka originálneho receptu na cesto úlikov – Vladěna Halatová, plnka – vlastný recept