Bezlepkové medovníčky
CESTO:
280 g bezlepkovej múky Cake mix od Liany
150 g práškový cukor
50 g rozpustenej Palmely
2 ks vajcia
2 PL medu
¼ KL sódy BB
¼ KL kypriaceho prášku do perníku
NA POTRETIE:
1 vajce
1 čajová lyžička studenej vody
(spolu rozmixujeme)
POSTUP:
Suché suroviny spolu preosejeme cez sito. Rozpustíme Palmelu, do nej rozšľaháme vajcia, pridáme do suchej zmesi spolu s medom. Vymiesime cesto, ak by bolo riedke, treba pridať múku (závisí od toho, aké veľké boli použité vajcia). Vymiesené cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a necháme minimálne 24 hodín odpočívať v chladničke alebo na chladnom mieste (cesto môže odpočívať aj 2-3 dni). Na druhý deň cesto vyvaľkáme – nie príliš tenko (minimálne na hrúbku 0,5 cm) vykrajujeme požadované tvary, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý jemno potrieme Cerou. Medovníčky pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do ružova (cca 6-7 min). Nesmú príliš zhnednúť, boli by tvrdé. Hneď ako ich vyberieme z rúry, vrch medovníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme naspäť do rúry na 1 min, aby zaschla poleva. Medovníčky necháme vychladnúť na plechu, a potom ľubovoľne zdobíme – bielkovou polevou, čokoládovou polevou alebo necháme len hladké, môžeme ich plniť džemom, do ktorého namrvíme časť medovníčku, aby bola plnka tuhá.
Bielková poleva na medovníčky
1/ na zdobenie – obrubu:
100 g preosiateho práškového cukru (modrý Považský)
1 bielok
Práškový cukor preosejeme cez jemné sito, do ktorého postupne po lyžiciach pridávame bielok a miešame lyžicou – nešľaháme! Urobíme hustú, hladkú polevu, ktorú dáme do zdobiaceho vrecka a robíme ornamenty.
2/ na vyplnenie otvorov – redšia
150 g preosiateho práškového cukru (modrý Považský)
1 bielok
– citrónová šťava
Práškový cukor preosejeme cez jemné sito, do ktorého postupne po lyžiciach pridávame bielok a miešame lyžicou – nešľaháme! Urobíme redšiu hladkú polevu, ktorú dáme pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecka na medovníčky a vyplníme ornamenty.