Dávka: 4 ks menších
Suroviny:
200 g bezlepkovej múky Nutrifree Mix per Pane
235 ml vody (alebo mlieka)
10 g čerstvého droždia (alebo 2 g sušeného droždia)
1/2 KL kryštálového cukru
1/2 KL soľ
1 PL oleja
1/2 KL psyllia (ja mám z DM-ka)
1 PL rumu
– ryžová múka na podsýpanie podložky
Postup:
Psyllium namočiť do 100 ml vody (alebo mlieka) cca na 15 minút. Do misy dať soľ, bezlepkovú múku, cukor droždie a zaliať vlažnou vodou (mliekom) a nechať vykysnúť, potom pridať namočené psyllium, olej a rum, poriadne vymiešať. Cesto bude riedke, ale to nevadí, preložiť do misky jemne vytrenej olejom, prikryť a nechať vykysnúť 45 minút – ja dávam do rúry vyhriatej na 40 °C. Cesto po vykysnutí bude jemné, konzistenciou pripomínať cukrovú vatu. Silikónovú podložku jemne poprášiť ryžovou múkou, na ňu vyklopiť vykysnuté cesto (pôjde to ľahko vďaka jemne naolejovanej miske) a rozdeliť stierkou na cestou potretou olejom. Prsty jemne potrieť olejom a vytvarovať guľky, ktoré následne rozvaľkáme do kruhu na podložke jemne poprášenej ryžovou múkou. Prikryť potravinárskou fóliou a nechať ešte podkysnúť cca 20 minút. Vyprážať na rozpálenom oleji.
Poznámka: upravený recept podľa Pavlína Nedrchalová