Rozkvas:
1 PL kvásku
100 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
80 g vody (izbovej teploty)
Všetko spolu zmiešať a v miske prikrytej potravinárskou fóliou, na ktorej budú dierky, nechať kvasiť cez noc na kuchynskej linke
Suroviny:
330 g Nutri free mix per pane
200 ml vody
1 PL zomletých zlatých ľanových semienok (tmavé neodporúčam, lebo sú veľmi výrazné)
1 vajce
– vykvasený kvások
trošku soli
1 ČL medu/cukru
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiesiť v kuchynskom robote, nechať postáť 10 – 15 minút, znovu premiesiť ručne, vytvarovať knedľu a dať kysnúť do rúry na 40 °C cca 1,5 hodiny.
Dáme zovrieť vodu, vykysnutú knedľu dotvarovať a dať pariť na úplne slabom plameni 25 minút. Po odokrytí dávajte pozor, aby horúca voda z pokrievky nenatiekla na knedľu). Hotovú naparenú knedľu popichať vidličkou a natrieť olejom.
Parené buchty:
Všetky suroviny spolu zmiesiť v kuchynskom robote, nechať postáť 10 – 15 minút, znovu premiesiť ručne, z vymieseného cesta vytvarujeme guľky, ktoré môžeme naplniť marhuľou alebo lekvárom, dáme na plech na pečenie, prikryjeme potravinárskou fóliou a nechať kysnúť cca 1,5 hodiny, po tejto dobe dáme pariť na úplne slabom plameni 10 minút (dĺžka parenia závisí od veľkosti buchtičiek, odporúčam na skúšku dať najskôr napariť 1 – 2 ks, tak zistíte, či je potrebné pridať nejaké minúty navyše).
Naparené buchty popichať vidličkou, natrieť olejom a nakoniec posypať mletým makom, mletými orechmi alebo kakaom.
Poznámky:
1/ Pokiaľ by bolo cesto počas miesenia veľmi tuhé, pridajte trošičku vody, aby bolo cesto poddajné.
2/ Upozorňujem, ja mám vrch plynový, parím na platničke, plyn mám úplne na minimum, až prestane vrieť voda – ak by som pridala trošičku viac plynu, už by sa „preparili“.
3/ Knedľu alebo buchtičky ohrievam v mikroténovom vrecku v mikrovlnej rúre na plný výkon 1 minútu. Pozor pri vyberaní knedle alebo buchtičiek z mikroténového vrecka, aby Vás neoparila horúca para.