Rozkvas:
1 PL kvásku
150 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
130 g vody (izbovej teploty)
Všetko spolu zmiešať a v miske prikrytej potravinárskou fóliou, na ktorej budú dierky, nechať kvasiť cez noc na kuchynskej linke.
Suroviny:
20 g pšenovej múky
20 g quinoa (zomlie na kávovom mlynčeku)
10 g teffovej múky
50 g Schär Mix It.
60 g bezlepkovej múky Nutri free mix per pane
20 g zomletých zlatých ľanových semienok
1 ČL medu (alebo cukor)
– vykvasený kvások
150 g vody (izbovej teploty)
1 PL bravčovej masti (olivového oleja)
3/4 ČL soli
– mletá rasca
Postup:
Múky spolu s mletými ľanovými semienkami zmiešame, pridáme kvások, med a vodu, dáme miesiť do kuchynského robota, po malej chvíľke pridáme rascu, soľ a masť, znovu premiesime. Vymiesené cesto necháme prikryté 15 minút odpočívať, potom znovu premiesiť ručne, stočiť do ošatky, ktorú sme vysypali múkou Mix It alebo solamylom, vloži do mikroténového vrecka a dáme kysnúť do rúry na 40 °C. Rúru zohrejeme na 250 °C, cesto opatrne vyklopíme na papier na pečenie, môžeme jemne narezať a postriekame vodou a dáme piecť na 15 minút, potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C, chlebík znovu postriekame vodou a pečieme ešte 25 minút.
Ak by cesto rýchlejšie stmavlo, prikryjeme chlebík alobalom. Upečený chlieb vyberieme z rúry, postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.